čtvrtek 14. srpna 2014

Houbová omáčka

Houbaři mají žně. Ti nejnadšenější vyráží do lesa snad každý den a vrací se obtěžkáni košíky hub. Jenže co pak s nimi? A tak se občas nějaký ten košík ocitne i u nehoubaře, který neví, co si počít s jeho obsahem. Přestože už si udělal tradiční smaženici i houbovou polévku, pořád ještě dost hub zbývá a je škoda je vyhodit

Za poslední týden jsem už mnoho lidí oblažila receptem na u nás oblíbenou houbovou máčku. Překvapilo mě, že ji skoro nikdo nezná. Ale na druhou stranu, já o ní také dlouhá léta nevěděla a až manžel si přál ji uvařit.


Potřebujeme:
houby v přiměřeném množství
1 cibuli
lžíci sádla nebo jiný oblíbený tuk
asi 1 litr mléka (alergici nechť použijí zakysanou smetanu, jogurt, nebo na co jsou zvyklí)
asi lžíce polohrubé mouky na zahuštění
1/4 kostky masoxu
sůl, pepř, vegeta
citronová šťáva

Očištěné houby, nejlepší je směs různých druhů, nakrájíme na kostičky, spaříme vřelou vodou a necháme odkapat. Mezitím si na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do růžova. Přidáme houby, ještě krátce osmažíme, podlijeme hrnkem vody, osolíme, opepříme, přidáme masox a dusíme pod pokličkou, dokud téměř všechna voda nevyvře. Odlijeme si do hrníčku trošku mléka na záklechtu, zbytkem podlijeme houby a přivedeme k varu. V hrníčku připravíme záklechtu z mléka a mouky, kterou vlijeme do vřící omáčky, dobře rozmícháme a necháme přejít varem. Na závěr omáčku dochutíme kapkou citronové šťávy a vegetou.

Zdroj: http://kerria.pise.cz/75-hubova-macka.html

Žádné komentáře:

Okomentovat