čtvrtek 18. května 2017

Hlávkový salát

Hlávkový salát je jednou z prvních jarních zelenin a tudíž po zimě výborným zdrojem vitamínů a minerálů. Možná se divíte, že sem přidávám tak jednoduchý recept, ale věřte mi, je spousta lidí, kteří dobrý hlávkový salát připravit neumí a spokojí se s tím, co znají ze školní či závodní jídelny.

Správný hlávkový salát musí být svěží, lehce křupavý (podle druhu salátu) a dobře ochucený. Svým způsobem je to rituál, při kterém se nedá nic uspěchat.


Suroviny:
1-2 hlávky salátu
kousek špeku (bílého)
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžíce octa
1/2 l vody

Postup:
Jako první si připravíme zálivku: Cukr, sůl, ocet a vodu dobře promícháme, aby se vše spojilo. Poměr surovin si můžeme upravit podle vlastní chuti, ale zálivka by měla být na chuť mírně ostřejší - salát ji utlumí. Opravdoví fajnšmekři si zálivku připraví den předem a všechny suroviny svaří - při této přípravě je totiž možné přidat ještě další koření (např. pár kuliček pepře, stoužek česneku... ). Zálivku necháme v lednici vychladit.
Ze salátu odstraníme svrchní tuhé listy, které jsou už hořké. Šetřit se v tomto případě fakt nevyplácí. Raději méně dobrého salátu, než lavor hnusu. Hlávky rozebereme na listy, které krátce propereme ve dřezu napuštěném studenou voudou. Salát nesmí ve vodě být příliš dlouho! Jednotlivé listy několikrát přetrhneme na menší kousky a rozložíme okapat na síto. Mezitím si nakrájíme špek na kostičky cca 1x1 cm. Množství podle chuti, u nás platí, čím víc - tím líp. Špek vložíme do kastrůlku a dáme na sporák krátce vyškvařit - na povrchu by se měla udělat bílá krusta. Necháme chvíli schládnout, ale zase ne moc dlouho, aby vyškvařené sádlo neztuhlo - musí zůstat tekuté, ale zároveň kastrůlek musí být tak schládlý, aby se na něj dalo sáhnout holou rukou.
Salát dáme do mísy, zalijeme vyškvařeným špekem a zlehka promícháme. Jelikož špek je poměrně dost slaný, vyškvařené sádlo se nám nalepí na listy a "osolí je".  Špekové oškvarky nám salát zpestří. Kdo je však nemá rád, jíst je nemusí! Ideální je toto provést těsně před servírováním hlavního chodu.
Teprve, když je hlavní chod připraven k servírování, zalijeme salát zálivkou a poté rozdělíme do misek.

1 komentář:

  1. Pamatuji si, saláty jsme máchali v kyblu vody a pak je ještě opírali pod tekoucí. Zálivku základní, vodu, ocet, cukr, ničím dalším jsme už nedochucovali, a dávali tam právě ty kostičky slaniny. Které mi tenkrát ale vůbec nechutnaly. Až později jsem pochopila, proč - vitamín E v salátu se do těla nevstřebá, když není podpořen tukem. :-) Slaninu jsem sice do salátu nedávala, ale zakápla jsem ho kapkou oleje...
    Prima letní varianta!

    OdpovědětVymazat